fbpx

Ylimaallinen Agentuuri – edelläkävijänä liikkuvan kuvan palvelutoimistona

Kirjoitettu: 18.02.2017/ Uutiset Yrittäjille

Ylimaallinen Agentuuri, joka on perustettu 2015, toimii edelläkävijänä sitoutumattomana ja puolueettomana liikkuvan kuvan tuotantojen eri vaiheiden neuvontaan ja koordinointiin erikoistuneena palvelutoimistona. Yrityksen, jonka liikeideana on toimia asiakkaan tukena ja tulkkina, on kyettävä kommunikoimaan ymmärrettävästi kaikkien filmituotantoprosessissa olevien osapuolten välillä ymmärtäen samanaikaisesti heidän tarpeensa ja toiveensa.

Tapaan nämä rautaiset ammattilaiset Sanomatalon alakerrassa pakkaspäivänä. Pohdimme yhdessä luovaa alaa ja sitä, kuinka aiemmin luovan alantekijät toimivat yksin eivätkä kasvaneet uusiin mittoihin, koska resurssit eivät yksinkertaisesti riittäneet. Yksi syy, miksi uudet start up yritykset lähtevät lentoon (erinomaisen liikeidean ja tekemisen palon lisäksi) on juuri sen takia, ettei yritystä perusteta yksin, vaan siihen kerätään tiimi ja vahva osaaminen yhdistetään. Halusin siksi haastaa Anu Ylimaan ja Tarja Miettisen ”parileikkiin”, jossa molemmat kertovat syitä, miksi lähtivät yhteiseen yritykseen toisen kanssa.

Kysymykset, jotka molemmille osakkaille esitettiin ja joihin he vastasivat toisen vastauksesta tietämättä:

Mikä oli syy, että lähdit yhteiseen yritykseen mukaan juuri Tarjan/ Anun kanssa?

Anu kertoo lähtökohdasta seuraavasti:

Halusin Tarjan kumppanikseni Ylimaalliseen Agentuuriin hänen erinomaisen ammattitaitonsa ja kokemuksensa vuoksi. Lisäksi, tunnemme Tarjan kanssa vuosien takaa ihan muista yhteyksistä, tiedän tulevani hänen kanssaan juttuun erittäin hyvin. Meitä yhdistää myös savolaisuus, huumori sekä elämäntilanteen ja -kokemusten samankaltaisuus.

Tarja puolestaan kertoo yhteisen matkan alkamisesta seuraavasti:

Ennen yrityksen perustamista, Anu pyysi minulta sparrausapua. Autoin mielelläni. Meni pari vuotta ja Anu perusti yrityksen. Kun jäin pois määräaikaisesta työsuhteesta, sain muutamia työtarjouksia. Mietin, missä viihtyisin; ihmiset, ideat, yritys yms. Yksi soittajista oli Anu. Hän tarjosi minulle start up –yrityksensä kehittämispaikkaa mainosalalta. Ala on vaihtuvuudessaan mielenkiintoinen ja haastava. Koska yritys on start up, tekemistä siis riittäisi. Mutta ratkaiseva tekijä oli Anu; hänen positiivinen ammattitaitonsa ja intohimonsa kehittää yrityksestään kansainvälinen tekijä. Tähän tiimiin minä halusin!

Mikä on yhtiökumppanissa parasta? Mikä on piirre, mitä ihailet?

Anu kertoo Tarjasta:

Tarja on ihanan ”jalat maassa” -tyyppi. Tarjan kyky selkeyttää, palauttaa maan pinnalle ja rauhoittaa ovat minulle, tälläiselle pyryharakalle, äärimmäisen tärkeitä ominaisuuksia. Tarjahan on aivan mieletön ammattilainen, ja hänen kanssaan on ihana tehdä töitä. Tarja on innovatiivinen, järkevä, selkeä ja ymmärrettävä. Pidän hänen suorapuheisuudestaan ja uteliaisuudestaan.

Ja Tarja Anusta:

Monet asiat ovat Anussa parasta. Ensinnäkin, hänen tapansa katsoa asioita avoimesti ilman ennakkokäsityksiä. Sille pohjalle on mahtava kehittää liiketoimintoja! Toiseksi, Anu on hersyvän positiivinen henkilö. Nauramme joka päivä erilaisille asioille, myös omille kömmähdyksillemme. Kolmanneksi, Anun ammattitaito on kansainvälisestikin arvioituna timanttinen; hänen uskomattoman laaja ja lähestulkoon täydellinen kokemuksensa mainonnan maailmasta. Nythän hän työstää sitä viimeistä kokemusta; yrittäjyyttä!

Ihailen Anussa juurikin hänen timanttisen säihkyvää ja kovaa ammattitaitoaan. Sen lisäksi ihailen hänen taitoaan tarttua asioihin ennakkoluulottomasti, ihmisläheisesti ja positiivisesti. Anu ei luovuta helposti. Välillä yrittäjyydessä isketään päätä “tiiliseinään”, mutta sieltä aina noustaan. Sen piirteen Anu taitaa. Suomalainen sisulady!

Millaisena näet yhteisen yrityksenne 5 vuoden päästä? Mitä olet oppinut tuolloin kumppaniltasi ja mitä arvelet, että olet itse opettanut hänelle?

Tulevaisuuden näkymänä Anu linjaa:

Viiden vuoden päästä olemme noin kymmenen hengen yritys. Olemme saaneet muutaman kilpailijan, mutta olemme asiakkaillemme luotettava kumppani, eikä kilpailijoista ole meille uhkaa. Tarjan rohkeus kokeilla uutta on kannustanut meitä laajentamaan yhteistyökuvioita ulkomaille.

Ja Tarja:

Ylimaallinen Agentuuri on kansainvälisesti arvostettu, luotettu ja tunnettu mainonnan alan bränditoimisto. Työllistämme useita työntekijöitä mainonnan alalta. Tuemme nuoria tekijöitä. Olemme onnistuneet murtamaan myyttejä ja rakentamaan uutta mainonnan ja markkinoinnin ammattimaista kulttuuria Suomeen.

Lopuksi:

Näillä naisilla on molemmilla rohkeutta muuttaa toimialaa ja uskoa yrittämisen voimaan. Kun yritys

katsoo rohkeasti uusia ideoita silmiin ja näkee siinä mahdollisuuksia kehittyä ja kehittää, on sillä kaikki mahdollisuudet kasvaa mittoihin, jotka naiset linjaavat. Yrityksen perustaa ja tukijalkaa voidaan kehittää loputtomasti uteliaalla asenteella.

Jaana Villanen