fbpx

Myyntipuhetta

Kirjoitettu: 14.04.2018/ Yrittäjän Blogi

Olen viime aikoina pohtinut useasti myynnin merkitystä. On hämmästyttävää, miten usea kokee myymisen jossain määrin vastenmieliseksi, kun itselleni se on jopa innostavaa ja inspiroivaa! Toisaalta, ymmärrän, että vastenmielisyys voi johtua siitä, että on saatu osakseen pakkomyyntiä, missä ihmiselle on myyty ja tarjottu tuotetta, johon ei ole ollut alun perin edes kiinnostusta, mutta on saattanut painostuksen alla tulla ostaneeksi tarjotun tuotteen. Melkein voisin sanoa, että menneisyydessä monella on tällaisesta myynnistä myös rankkoja kokemuksia. On voitu sitoutua sopimukseen, joka on pitänyt maksaa, jos ei ole kehdannut perua sopimaansa kauppaa, vaikka siihen olisi ollut oikeuskin.

Aloittaessasi uudessa työssä tai yrittäjänä nämä koetut, menneet tapahtumat saattavat vyöryä mieleesi ja voit tuntea, kuinka kylmä rinki puristuu ympärillesi ja yhtäkkiä alatkin empiä osaamistasi ja mielesi valtaavat avoimet kysymykset: Osaanko tarpeeksi? Miten pärjään ja selviän tästä? Miten saan myyntiä aikaan? Yrität kieltää ja estää nämä tunteesi ja yhtäkkiä koet, että esittely ei sujukaan ja vältät seuraavaan esittelyyn menemistä. Onko tuttu tunne? Alat välttämään tätä tilannetta, jota et kokenut hallitsevasi, koska pyrit tekemään sen tavalla, joka ei tuntunut sinulle ominaiselta.

Siksi kannustaisinkin sinua miettimään myymistä uudella tavalla. Ensinnäkin, olemme myyntityössä kaikki, teemmepä mitä tahansa. Eikö meidän pitäisikin tuntea tästä iloa? Voimme tarjota asiakkaalle soveltuvimman ratkaisun, joka tuottaa hänelle lisää arvoa arkeen. Tietysti tämä vaatii sitä, että tunnet ja tiedät oman tuotteesi ja/tai palvelun ja osaat soveltaa sitä soveltuvimman ratkaisun asiakkaalle.

Toiseksi, opettele kertomaan tarinoita. Kuuntele asiakkaita ja seuraa ympäristöä. Sinulla on loputon mahdollisuus oppia aina vain lisää, harjoittelemalla ja löytämällä omat ominaiset tapasi kohdata asiakkaat ja kertoa asiasi. Lopulta nautit niistä ja opit joka kerta lisää. Ja oppimisen avulla kehityt ja lopulta menestyt. Ja se, minkä teet oman persoonasi kautta, omalla tavallasi, on aina tavoittelemisen arvoista ja se synnyttää myös myyntiä!

Sillä tärkeintä on muistaa, että jokaiseen meihin kätkeytyy oma ainutlaatuinen tapamme tehdä tätä työtä ja löytää polkumme menestyä. Millainen ja mikä se on sinulle, valkenee, jos olet valmis tutkimaan itseäsi pintaa syvemmältä. Tekemällä, uskaltamalla ja heittäytymällä pärjäät ja onnistut, myynnissäkin!

Susanna Mälkki antoi kolme ohjenuoraa menestykseen kirjassa Huippunaiset. Menestystarinoita (Tukiainen&Villanen. Kauppakamari 2016)

Ota nämä ohjeet omaksesi!

  1. Ole aina tinkimätön työsi laadussa.
  2. Ota vastaan sinulle tarjoutuvat mahdollisuudet ja hyödynnä ne.
  3. Tee työ itseäsi säästämättä mutta siitä iloiten.

 

Jaana Villanen