fbpx

Rohkeasti eteenpäin!

Kirjoitettu: 03.11.2017/ Yrittäjän Blogi

”Rohkea rokan syö”

Miksi rohkea syö rokan? Tämä vanha sananlasku osaltaan kertoo totuuden, sillä jos ajatellaan, että rokka on sakeaa keittoa – ja joka on rohkea ja pitää puolensa, saa syödäkseen, jaksaa ja menestyy. Toisaalta, rohkeus ei ole jotain, mitä meillä on tai ei ole, vaan se on jotain, mitä meille muodostuu, kun joudumme kohtaamaan elämässämme jotain, mitä emme ajatelleet kohtaavamme – ja ylitämme pelkomme. Ja huomaamme, että kykenemme paljon enempään kuin ajattelimme – ja pärjäämme tilanteissa, joissa emme alun perin ajatelleet pärjäävämme.

Milloin viimeksi olet elämässäsi kohdannut hetken, jolloin sinun on pitänyt uskaltaa muuttaa ajatuksiasi, tapaasi toimia tai suhtautua asioihin? Minulle itselleni näitä tilanteita sattuu taajaan, lähes päivittäin ja olenkin päätynyt ajattelemaan sekä rohkeudesta että muutoksesta, että ne ovat kuin mikä tahansa lihas. Mitä enemmän käytämme niitä, sen vahvemmaksi ne muodostuvat. Tekemällä joka päivä jotain toisin kuin aikaisemmin, muutoksen tuulet pysyvät pienempinä ja toisaalta, rohkeus tuntuu ikään kuin osalta kaikkea tekemistä.

Kannustankin sinua olemaan itsellesi ja omalle toiminnallesi lempeästi luja. Iloitse pienistä vastoinkäymisistä (siitäkin, etteivät ne ole isoja) sekä siitä, että selviät niistä. Suurin oivallus on oppia niistä eikä tarvitse tuntea syyllisyyttä tai huonoa omatuntoa siitä, etteivät asiat suju odotetulla tavalla. Lopultakin, samaan tavoitteeseen pääsee montaa eri reittiä – ja pääasia onkin, että tavoite ja iso kuva on selvillä.

Vinkit muutoksen kohtaamiseen:

  1. Uskalla heittäytyä uuteen.
  2. Muodosta itsellesi mielipide, näkökulma, joka on tilanteessa toimivin. Tarvittaessa vaihda näkökulmaa.
  3. Hyväksy olosuhteet ja elämä niin kuin ne ovat. Elämä kantaa.
  4. Kaikki lähtee sinusta itsestäsi, oikotietä ei ole.
  5. Uskalla suunnistaa pimeässä.
  6. Luovu pelosta.

 

Jaana Villanen