fbpx

Itsensätyöllistäjän työkalupakki

Kirjoitettu: 11.08.2018/ Uutiset

Mäkki vai pc, vai onko sillä edes väliä? Itsensätyöllistäjän työkalupakki

Työnantaja tarjoaa työntekijöilleen tarvittavat työvälineet. Itsensätyöllistäjällä on edessä tilanne, että välineet on hankittava itse. Perehtymällä asiaan etukäteen säästyy monelta murheelta.

Tietokone

Tietokone kannattaa valita huolella. Jos ennen istui tiukasti työhuoneessaan, itsensätyöllistäjä voi joutua työskentelemään monenlaisissa olosuhteissa.

Kannettava tietokone on usein luonteva valinta, niiden teho riittää nykyään useimpiin tarpeisiin. Näytöt ja näppäimistöt ovat parhaimmillaan erinomaisia. Köyhällä ei ole varaa halpaan, koneen pitää kestää kuljettamista, eikä akkukaan saisi hyytyä kesken työnteon.

Mäkki vai pc?

Kysymys on pitkälti makuasia – ilman erityistä syytä ei kannata vaihtaa leiriä. Ellei ole tietokonevirtuoosi, kannattaa selvittää, että saako tarvittaessa apua. Pc on yleisempi, mutta toisaalta mäkitkään eivät ole nykyään harvinaisia. Laitekanta on yhtenäisempi ja vertaistukea on helppo saada.

Kannettavaa ostaessa kannattaa ottaa kone käteen, tunnustella sen tukevuutta, katsella näyttöä eri kulmista ja tuntea miltä se tuntuu omissa käsissä. Ei autoakaan osteta koeajamatta.

Sähköposti ja nettisivu

Edullinen webbihotelli voi olla epäluotettava ja sähköpostin käyttö tuskaa. Googlen tai Microsoftin palvelupaketit ovat näppärämpiä. Tilaa riittää, webmailin käyttöliittymä on nykyaikainen ja asentaminen eri laitteisiin onnistuu helposti.

Nettisivu kannattaa sijoittaa luotettavalle palveluntarjoajalle. Perinteinen nettisivu ei aina ole edes tarpeen, voi vain hankkia verkko-osoitteen ja ohjata sen Facebook-sivulle, verkkoportfolioon tai vaikkapa WordPress.comiin pystytettyyn blogiin.

Sisältö on tärkeintä, mutta huonosti kyhätystä sivusta on vain haittaa.

Tiedostot ja dokumentit

MS Officen voi ehkä korvata ilmaisella Libre Officella tai Googlen pilvipohjaisilla sovelluksilla. Mac-käyttäjä loihtii hienoja esityksiä koneen varusohjelmiin kuuluvalla Keynotella.

Tiedostojen jakoon kannattaa valita pilvipalvelu kuten Dropbox. Vastaava ominaisuus kuuluu myös Microsoftin ja Googlen paketteihin. Pilvitilaa voi myös käyttää varmuuskopiointiin ja kansioita jakaa yhteistyökumppaneiden kanssa.

Työhön tarvittavat sovellukset

Koodari pärjää pitkälle jo tekstieditorilla ja perustyökaluilla. Graafisella alalla työskennellään yleisesti Adoben kuukausimaksullisilla ohjelmistoilla.

Onneksi Photoshopille ja Illustratorille on alkanut ilmestyä järkevämmin hinnoiteltuja ja käyttökelpoisia vaihtoehtoja kuten Affinityn sovellukset. Web- ja käyttöliittymäsuunnitteluun on myös niille räätälöityjä sovelluksia.

Kamera ja valokuvat

Hankkiako oma kuvauskalusto vai luotettava yhteistyökumppani, kas siinä pulma.

Mikäli kuvaus ei ole omaa ydinosaamista, kannattaa hankkia yhteistyökumppani, mutta esimerkiksi pienen studion pystyttäminen ei nykyään maksa mansikoita. Studiossa menee vanhempikin runko, mutta paljon liikkuva arvostaa kevyitä peilittömiä kameroita. Käyttötarve ratkaisee jälleen kerran.

Mistä apua?

Kun ei saa työyhteisön tukea, oma osaaminen on hyvä päivittää ajan tasalle. Kannattaa vilkaista esimerkiksi DigiMaMan koulutustarjontaa. Apua löytyy myös netistä, jos sitä osaa etsiä.

Facebookista löytyy ryhmiä valokuvauksesta ja valaisusta sekä Adobe User Group -ryhmä. Mac-käyttäjät saavat apua Applekäyttäjät ry:n Facebook-sivulta tai Hopeinen Omena -foorumilta. Koodareilla on omat yhteisönsä. 

  • Hanki oikeanlaiset työvälineet
  • Pidä osaaminen ajan tasalla
  • Ulkoista asiat, joita et hallitse
  • Selvitä mistä saat tarvittaessa apua

Teksti: Ville Laasonen