fbpx

Hissipuhetta

Kirjoitettu: 18.04.2017/ Yrittäjän Blogi

Tällä kertaa haluan herättää sinut kasvuun ja kehitykseen! Haluan tarjota sinulle nyt käyttöösi valttikortin, minkä harmittavan moni unohtaa tai huomaa vasta, kun sille olisi tarve. Se asia on hissipuhe yrityksestäsi.

Tämän päivän toiminnassa on kriittisen tärkeää, että osaat sekä esitellä itsesi ja yrityksesi että mielessäsi olevan asiasi niin, että jäät keskustelukumppanin mieleen. Siksi olisi hyvä opetella kertomaan itsestäsi muutama kompakti ja positiivinen asia, sillä ensivaikutelman tekemiseen ei tule toista tilaisuutta.

John F. Kennedy piti yhden tai kaksi merkittävää puhetta viikossa. Ex-presidentti Barack Obaman ja muiden poliittisten johtajien tai tubettajien, joilla saattaa olla miljoonia seuraajia, odotetaan pitävän vähintään yksi puhe – tai useita merkittäviä puheita – joka päivä. Ja vielä monella eri alustalla. Nykyään tämäntyyppinen näkyvyys on työnhakutilanteessa ja muutenkin työelämässä välttämätöntä, ja se vaatii sinulta täysin uudenlaista paineensietokykyä. Siksi sinun kannattaa opetella kurinalaisesti kertomaan itsestäsi vakuuttavasti ja inspiroivasti hissipuheen avulla, joka on ultralyhyt kertomus itsestäsi.

Tehokkaan hissipuheen osatekijät

  1. Lyhyt: Hissipuheen kesto on noin 30–60 sekuntia: tässä ajassa sinun pitää innostaa keskustelukumppaniasi ja vakuuttaa hänet.
  2. TarkkaOpettele puhumaan suoraan asiasta ja karsi pois sanomaasi vaikeuttavat seikat.
  3. Autenttinen: Puheesi tulee todella heijastaa persoonaasi, sitä, kuka olet!
  4. Relevantti: Rakenna ja mieti (= harjoittele) erilainen, räätälöity puhe erilaisille kohderyhmille.
  5. Huomiota herättävä

Mieti jo ennalta ytimekäs puhe, jossa on jokin keskustelukumppanisi mielenkiinnon herättävä, yllätyksellinen tai iskevä ”koukku”.

  1. Dialogia ruokkiva: Mieti valmiiksi kysymyksiä, joilla saat osallistettua ihmiset mukaan keskusteluun.

Lähde: Klit J.: Läpilyönti 2013.

Harjoitus:                                                                                                                                         

Tee itsestäsi ja osaamisestasi hissipuhe. Kirjoita se ylös ja harjoittele sitä. Opettele kertomaan se 90 sekunnissa, 3 minuutissa ja vielä pidemmässä muodossa. Toimimalla ja puhumalla kurinalaisesti ymmärrät myös itseäsi syvällisemmin.

Jaana Villanen