fbpx

Tavoitteen asettamisen tärkeys ja hankaluus

Kirjoitettu: 18.02.2017/ Yrittäjän Blogi

Kuulut ehkä myös siihen joukkoon, joka on aloittanut vuoden asettamalla itselleen ja toiminnalleen tavoitteen, jota kohti pyrkii. Tuo tavoite voi olla omassa henkilökohtaisessa elämässäsi oleva tai työelämääsi (tai yritystoimintaasi) liittyvä. Mikäli tuohon tavoitteeseen kuuluu kehittämistä ja uusien asioiden opettelua, on tämä blogi juuri sinulle! Olen viime viikkoina pohtinut, kuinka auttaa toisia pääsemään liikkeelle ohjaamaan omaa tai yrityksen toimintaa uusille raiteille ja toteuttamaan asetettuja tavoitteita.

Ensinnäkin, ennen kuin lähdet hönkimään, pysähdy ja mieti, mitä haluat ja mihin tähtäät, sillä pääset kyllä tavoitteeseesi, jos niin vain päätät! Toimivin tavoite lähtee sinun henkilökohtaisesta motivaatiostasi. Mitä ja miksi sinä haluat oikeasti saavuttaa tämän tavoitteen? Innostaako tavoite? Jos pyrit oppimaan pois jostakin ei-toivotusta toimintatavasta, niin mitä olisit valmis tekemään toisin? On helppo ajatella, että pyrimme tavoitteeseen parantamalla jotain olemassa olevaa, mutta mitä jos sinun pitääkin opetella jokin uusi asia tai karsia pois tietyt toiminnot? Miten priorisoit ja synnytät itsellesi mallin, missä oleellisen keskittyminen tavoitteen saavuttamiseksi olisikin pääosassa? Opettele asettamaan tavoitteesi myös siten, että se on sinulle sopiva, realistinen, saavutettavissa oleva ja mitattava.

Kun Peter Vesterbacka päätti opiskella kiinan kielen kahdeksassa viikossa, tavoite oli selkeä. Vesterbackan tavoitteena oli pitää kiinankielinen puhe kasvuyritystapahtumassa Kiinassa. (HS 13.9.2016.)

Mieti sitten asettamaasi tavoitteeseen aikataulu, milloin ajattelit tai sinulla olisi tavoitteena se saavuttaa? Huolehdi siitä, että asettamasi aikataulu on tavoitteen suuruuteen sopiva. Älä tee itsellesi aikataulua, joka on liian tiukka ja siten jo asettaessa mahdoton saavuttaa! Sen jälkeen tee itsellesi asteittain etenevä suunnitelma. Kirjaa suunnitelmaan ylös konkreettiset, jopa päivätasoiset välitavoitteet, mitkä sinun tulee tehdä saavuttaaksesi asettamassasi ajassa tavoitteen.

Huomioi myös, että elämä yllättää ja kohtaat asioita, joita et ole suunnitellut. Pysy joustavana reitille ja jätä välitavoitteiden välille ”pelivaraa”, jos jokin yllättävä muutos viivyttäisi asioiden toteutumista. Muista myös merkitä, kun olet tavoitteen tai matkan varrella olevan ”välitavoitteen” saavuttanut! Tavoite määrää suunnan, ja sinä määräät vauhdin!

Ei ole mitään asiaa, mitä et voisi saavuttaa niin halutessasi. Tavoitteeseen pääset, kun päätät tehdä sinnikkäästi töitä. Kehitä toimintaasi ”rautainen itsekuri” ja sano itsellesi päivittäin; Hyvä minä, pystyn kyllä siihen – ja pystytkin!

Jaana Villanen