fbpx

Yksin työskentelevä: Verkostoidu!

Kirjoitettu: 22.08.2016/ Yrittäjän Blogi

Yksin työskentelevä mieltää itsensä ennen kaikkea omaa työtään tekeväksi ammattilaiseksi. Ammatista kumpuava työidentiteetti on vahvempi kuin työn tyypin leima yrittäjä, itsensä työllistäjä, mikroyrittäjä tai ammatinharjoittaja. Harva Suomessa kutsuu itseään itsensä työllistäjäksi, vaan mieluummin graafikoksi, kuvasjärjestäjäksi tai vaikka freelanceriksi. Tämä ammattilaisten yksin työskentely on jo niin iso osa työelämää, että ennusteiden mukaan vuonna 2020 se on Suomessa suurin työllistämisen muoto. Epätyypillisistä työsuhteista onkin siten muodostunut normaalin tapa työllistyä.

Minulle itselleni kouluttajana ja yrittäjien mentorina toimiessani keskustelut toisten ja läheisten kanssa tuovat näkökulmia asioihin. Itse katson, että vahvin ammattitaito syntyy itselleni kyvystä rakentaa asioita palasista, muodostaa uutta tietoa asettamalla palasia paikalleen. Uskon vilpittömästi siihen, että verkostojen merkitys on yrittäjälle mittaamaton. Verkostoitumisen merkitystä ja käsitteen laajuutta ei aina ymmärretä, eikä uskalleta jakaa puolivalmiita ajatuksia toisille. Pelkäämme, että ammattitaitomme murenee tai heikkenee. tämä siitä huolimatta, että nykyisin verkostoituminen ja tiedon jakaminen on paljon helpompaa kuin muutamia vuosia sitten. Tarjolla on laajalti erilaisia mahdollisuuksia verkostoitua, sekä face-to-face-tapahtumissa että virtuaalisesti. Samalla verkostot ovat netistä läpinäkyvämpiä, kiitos nopean tiedonsiirron, Facebookin, Twitterin, Linkedin ja muiden sosiaalisen median ilmiöiden.

Itse uskon ja kannustan jokaista yrittäjää verkostoitumaan. Erilaisissa verkostoissa toimiessasi opit vaihtamaan mielipiteitä ja miettimään asioita toiselta puolelta. Samalla kun annat, saat. Tähän kuitenkin tarvitaan aitoa kiinnostusta toisista, toisten ihmisten ja osaamisen arvostamista sekä roppakaupalla nöyryyttä. Uskon kuitenkin samalla tavoin kuin Tiina Torppa kirjassaan, että ammatillinen itsetunto ja itsetuntemus syntyvät ja vahvistuvat verkostoissa. Saatat myös löytää uusia kumppaneita, joiden kanssa tehdä töitä.

Suosittelen lukemaan kirjan, joka on toiminut lähteenä ja inspiroinut minut tähän blogiin:

Torppa, Tiina:  Yksin työskentelevän opas. Talentum 2013.

Jaana Villanen
Yrittäjän palstan Spokeperson